ZASEBNOST IN PIŠKOTKI

 

KAJ SO PIŠKOTKI IN KAKO DELUJEJO?

 

Piškotki so majhne datoteke, ki se shranijo na računalniku ob obisku spletne strani. Vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

 

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode.

 

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu.

 

VRSTE PIŠKOTKOV

Piškotki imajo lahko zelo različne sestavine. Dobri so zelo koristni za obiskovalce, še posebej za seje, prijave, košarice artiklov in podobne naloge spletne strani.

 

Nekateri služijo za spremljanje obiska, torej doseg spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj omogočajo vpogled v to, kateri prispevki na spletni strani so za obiskovalce zanimivi, na podlagi povratnih informacij pa lahko spletno stran približajo bralcem z zanimivejšimi vsebinami.

 

Nekateri piškotki beležijo podatke o vaših aktivnostih na spletu, zaradi tega se vam na primer prikazujejo različni oglasi. Vsak vidi oglase storitev, ki jih bo bolj verjetno kupil.

 

Vse o piškotkih lahko izveste tukaj, izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate:

 

Google Chrome

Mozilla Firefox

Internet Explorer 7 in 8

Internet Explorer 9

Apple Safari (samo v angleškem jeziku)

Opera (stran v angleškem jeziku)

  Pridružite se mi.

 

 

 

DOMOV AKTUALNO KONTAKT ZASEBNOST

© Copyright Melita Petelin 2018