VSE ŽIVLJENJE POVEZANA Z MARIBOROM

 

Rodila se je v mestu, se tu šolala, zaljubila, ustvarila dom, družino in uspešno kariero, postala pa je tudi akterka mestne politike. Melita Petelin je vse življenje povezana z Mariborom.

 

Njena Mariborska pot se je začela na desnem bregu na Taboru, nadaljevala v Novi vasi in se ustalila na Pobrežju, kjer živi danes. Svoja najstniška leta je oblikovala v duhu delavnosti in vedoželjnosti. Še ne polnoletna se je zaposlila v trgovini Klas ter nato, kot velika ljubiteljica športa, v nekdanji mariborski prodajalni športne opreme Trim. Ker ima izjemen dar za prodajo in komuniciranje, so ji kasneje v Agrotehniki Gruda ponudili delo v prodaji. Zavedajoč se, da potrebuje dodatna, nova in sveža znanja, se je ob delu še izobraževala.

 

Melita se je za današnje pojme relativno mlada odločila za materinstvo. Pri triindvajsetih sta z možem Igorjem prvič postala ponosna starša. Zaradi zdravstvenih težav hčerke Tine in njene uspešne rehabilitacije je Melita ob svoji hčerki ostala v podaljšani porodniški. V dveh letih je hči tako napredovala, da se je Melita lahko vrnila na delovno mesto. Kmalu se je podala na samostojno podjetniško pot, pri tem pa sta jo vedno podpirala starša.

 

V poznih osemdesetih sta z možem naredila pogumen in odločen korak v podjetništvo. Začela sta s trgovino, bazarjem in bistrojem, nato z betonarno in nadaljevala z gradbeništvom in inženiringom. Mladi mami v stereotipno moškem svetu seveda ni bilo lahko, kar pa jo je le oblikovalo v odločnejšo in sposobnejšo žensko. Z veliko volje, truda in odrekanja sta Melita in Igor s svojim podjetjem uspešno zgradila in prodala preko 70 stanovanjskih enot, ki jih odlikuje odličnost. Najnovejši produkti njunega podjetja so nizko energetske hiše, zgrajene po visokih standardih, kot je naselje Domino Pobrežje. To je poleg zadnjega projekta (22 hiš v Pernici) njihov največji pokazatelj kakovosti in odličnosti, zanj pa se zanimajo predvsem mlade družine z otroci, katerim je projekt še posebej namenjen.

 

Melita Petelin je uspešna tudi na nepremičninskem področju, kjer že vrsto let spremlja ponudbo in povpraševanje v Mariboru, bližnji okolici in v Sloveniji. Dobro pozna prednosti in pasti tega zelo pomembnega področja in se nenehno udeležuje vseh dodatnih izobraževanj tako iz področja gradenj, kot tudi prodaje.

 

Pred štirimi leti je Melita začutila, da je prišel čas, da ljubemu mestu vrne, kar je od njega prejela. Kot pravi, je malce naivno verjela, da bo imela možnost pomagati Mariboru, da izplava iz otopelosti in neperspektivnosti, v katero je zašel. In ker je v to možnost verjela, se je odzvala vabilu mariborskega župana, bila izvoljena v mestni svet in kasneje imenovana za podžupanjo. Po slabem letu delovanja kot podžupanja je skupaj s štirimi svetniki liste aktualnega župana ugotovila, da na upravljanje mesta nimajo nikakršnega vpliva in da so zgolj lepotna kulisa županovega ožjega štaba. »Ne moremo več nemo spremljati, kako se ladja našega mesta potaplja«, so zapisali v izstopni izjavi iz njegove liste. Nadaljevala je delo kot samostojna svetnica, ni se namreč pridružila nobeni svetniški skupini. Tako je že več kot dve leti samostojni in neusmiljeni kritik zgrešenih in pogosto pravno dvomljivih odločitev aktualnega občinskega vodstva.

 

Naporno in stresno delo Melite ni odvrnilo od družine in materinstva. Tini, univerzitetni diplomirani ekonomistki in magistrici marketinga ter Miss Slovenije 2009, se je pridružila Tjaša, uspešna študentka specialne rehabilitacijske pedagogike.

 

Vedno si vzame čas tudi za humanitarno dejavnost in organizacije, v katerih vsa družina deluje že vrsto let. Velikokrat se kot prostovoljka, organizatorka in donatorka odziva na prošnje in je ljudem ves čas pripravljena pomagati.

 

Nasmeh, njen zaščitni znak, je izraz tega, kar nosi v sebi. Od veselja do petja, kot nekdanja članica Mladinskega pevskega zbora, do proze in poezije, saj v prostem času veliko bere. Rada se ukvarja s slikanjem, aranžiranjem in izdelavo nakita, za kar pa ji zadnja leta, od kar je tudi mestna svetnica, nekoliko zmanjkuje časa.

 

Kot mehka, a hkrati odločna oseba, želi svojo vizijo o boljšem Mariboru sedaj tudi uresničiti, iz njenih odločitev, ki jih Maribor potrebuje, pa bodo sijale njene raznovrstne in bogate izkušnje.

 

  Pridružite se mi.

 

 

 

DOMOV AKTUALNO KONTAKT ZASEBNOST

© Copyright Melita Petelin 2018